Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2018 10:34 - Как да се справим с часовата разлика от преминаването от зимно към лятно часово време?
Автор: functionalpowerfit Категория: Спорт   
Прочетен: 962 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.10.2018 20:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Здравейте!
Днес ще обърнем внимание на един актуален „проблем” за всички нас, това смяната на от зимно към лятно часово време.
Има много дискусии дали да го има или не, дори в някой държави е вече отменено, но не за това е нашата статия.
Освен всички промени нашето тяло претърпява и хормонални изменения. Например факта, че се стъмва по-късно влияе и на отделянето на мелатонин, който се синтезира в тялото само когато тъмно. Благодаря на него ние заспиваме по-лесно, това е и основната причение на да заспиваме по-късно вечер. Просто защото сме изложени за по-дълго на дневна светлина.

Основните насоки са как да се справим с дискомфорта от преместваното на стрелките с един час на пред. Повечето научни изследвания доказват, че е нужна около една седмица за да привикне организма и да се пренастрой на тази разлика.
Основния проблем е в психологическата и емоционалната нагласа, че ни остава един час по-малко за сън. Ако се абстрахираме от този факт няма да има чак такава осезаемост.
Как обаче да стане точно това? Сега ще ви изброя няколко доказани метода за това.

Първият е да обръщаме повече внимание на позитивните промени, които ни носи пролетния сезон, но тъй като тази година той е доста объркан ще обърнем внимание на другите неща.
Известно е, че когато сме изложени на дневна светлина това влияе положително на нашата психика и чувствителност. Затова е много важно да се прекарва минимум един час на вън в дните преди и след смяната на часа.
Ако пък го съчетаете с физическа активност би било още по-добре, например разходка в парка, поход в планината, а защо не и тренировка на открито, ако условията го позволяват.
Понеже вече споменах физическата активност ще кажа нещо и за нея, тя е основен метод за справяне с дискомфорта от смяната на часа. Моя съвет е бъдете активни, най-добре на вън, но и една хубава тренировка във фитнес или друга зала би повлияла доста положително на вашето тяло физически и психически при смяната на часа.
Хормоналния отговор на тялото след трнировка е отделяне на повече допамин, което ниско количество подпомага депресивните състояния. Отделят се и ендорфини, които ни зареждат с положително чувство за околната среда, както и редица други полезни хормони като тестостерона, който подобрява работоспособността и половата мощ при мъжете, а при жените играе важна регулативна роля.
Ако не знаете как да я осъществите може да се свържете с нас и ние от Functional Power Fit ще ви помогнем.

Следващия важен елемент е храненето, но не какво да е а здравословното.
Това не значи да спазвате диета за да отслабнете или  да качите килограми, а просто, да се храните здравословно.

Идеята тук е чрез храната да подобрите вашето физическо и психическо усещане за света около себе си. За това всякакви ограничение и злоупотреби биха ви навредили в този деликатен период.

Каква да бъде храната?
Стремете се да набавите нужните витамини и минерали за организма си от повече плодове и зеленчуци в суров вид, тоест не ги преработвайте с готвене на висока, температура.
Набавете въглехидратите си от пълнозърнести източници, като овес, кафяв ориз или пълнозърнест хляб.
Протеина да бъде от  меса „чисти” от към наситени мазнини,  риба или яйца.
Избягвайте да добавяте допълнително мазнина при приготвянето им и ограничете до минимум полуготовите храни.
Вредните навици също не помагат, за това ако обичате алкохол, постарайте се да го ограничите, кофеинът също няма да ви помогне, за това и той трябва да бъде в умерени количества.
Ако имате колебания относно храненето си и сте объркани и не знаете как точно да систематизирате менюто си, също може да се обърнете към нас от FPF.

Като отделни индивиди ние се адаптираме различно, всеки има нужда от различна доза сън за това е трудно да се каже дали наистина влияе тази промяна. Ако спазите тези съвети, като превенция и профилактика на тяло бъдете сигурни, че ще се справите много по-лесно с този повече психологически от колкото физиологичен за нас проблем.
Надявам се това кратко четиво да ви е от полза в този момент.
Статията изготви Васил Янчев.  


Тагове:   спорт,   Health,   глад,   тренировки,   condition,   fitness,   nutrition,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: functionalpowerfit
Категория: Спорт
Прочетен: 36779
Постинги: 19
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930