Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2018 12:49 - Как да се преборим с чувството на глад?
Автор: functionalpowerfit Категория: Спорт   
Прочетен: 588 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.06.2018 20:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Здравейте приятели на спорта, правилното хранене и здравословния начин на живот!

  С наближаването  на летния сезон все повече от нас желаят да влязат в по-добра форма, всички знаем, че за целта е нужно да тренираме правилно и редовно и да си изградим подходяща за нас хранителна стратегия.  

Понеже статията е посветена именно на
това – хранителната стратегия ще обърна внимание на някой неща, които са от съществено значение за нея. Често хората ме питат хващайки се за гънките на корема: Как да махна това?  Или пък ми казват: Знам какво да правя но ми е трудно да издържам на глада. Други пък излизат с оправданието, че нямат време и възможност за приготвяне храната си и други подобни „препятствия” по пътя за постигане на добрата форма.

  Споменавал съм не веднъж, че за сваляне на килограми и използването на запасите от мазнини за енергия е нужно тялото ни да се намира в калориен дефицит.  Много често обаче когато сме в това състояние често изпитваме глад, чувство което е неприятно и ни разсейва от основните ни ежедневни ангажименти. Ето някой съвети за това как да се преборим с това чувство: Консумация на комплексни и най-вече бавно усвоими въглехидрати и избягване на бързо разграждащите се такива. От това зависят нивата на кръвна захар в кръвта ни. 

  Когато консумираме бързи въглехидрати, например шоколад, ние стимулираме панкреаса да отделя повече инсулин за разграждането на захарта, това може да предизвика хипогликемия, опасно състояние, което допринася и за чувството на глад. 

  Това доказва неблагоприятния ефект на въглехидратите с висок гликемичен индекс, за това е препоръчително да ги избягваме. 

  Други неща не пряко свързани с храненето са съня и хидратацията на тялото. Те много често са причина за появата на това усещане, ако не сте получили необходимата си доза сън тялото ви ще изисква допълнителна енергия и апетитът ще се увеличи, когато пък не сте хидратирани добре симптомите на глад и дехидратация си приличат по някой неща и тогава тялото ви може да ви подлъже, че сте гладни, а всъщност да се нуждаете от чаша вода. 
 
Понягога човек изпада и в емоционален глад, това се случва когато сте под стрес или някакво чувство и спомен ви свърже с някоя храна на подсъзнателно ниво, ако например някое място ви свърже с консумация на даден вид храна изведнъж ви се приисква да хапнете от нея но реално вие нямате нужда от това.

  Важно е и да се прави разлика между глад и апетит. Гладът е физиологична нужда на тялото ви, което  се нуждае да презареди с енергия.
Не е случайна и поговорката, че апетита идва с яденето, той продължава около 15-20 минути след започване на храненето и е добре когато изядете вашата порция храна, да не продължавате да търсите още, а просто трябва да се занимавате с нещо друго, което да отнеме вниманието ви и след известно време желанието ви да ядете отминава.

Хранителни трикове за справяне с глада са, прием на храни богати на фибри, например салта с различни видове зеленчуци и малки количества животински мазнини, които присъстват в повечето видове месо.
Подобно меню освен, че забавя храносмилането не предизвиква и отделянето на инсулин.

Важно е да свикнете да се храните в едни и същи часове през деня това също създава добри условия за метаболизма ви. Препоръчително е това да бъде на малки порции през деня през около 3 часа, така ще накрате метаболизма ви постоянно да работи, калориите, които консумирате трудно биха се отложили като резерв от мазнини.

Много хора нямат тази възможност и се хранят по два максимум три пъти на ден. За тях мога да кажа, че могат измислят някакви междинни хранения , съдържащи лесни за консумация храни, като сурови ядки или някакъв фреш  от  няколко плода и зеленчук например, това може да залъже глада до времето в което трябва да направите основното си хранене и така да не рискувате да преядете.

Ако се колебаете каква точно да бъде хранителната ви стратегия, винаги може да се свържете с нас от FPF
image  за консултация, защото индивидуалния подход е от съществено значение за успешния хранителен план.

Надявам се тези съвети да са ви от полза!

 Автор: Васил Янчев  


Васил Янчев е двукратен Европейски  и Вицесветовен шампион по силов трибой, многократен републикански шампион и рекордьор. Възпитаник на НСА „Васил Левски”, магистър,  кондиционен треньор и фитнес инструктор.    


Тагове:   diet,   правилно хранене,   nutrition,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: functionalpowerfit
Категория: Спорт
Прочетен: 35318
Постинги: 19
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930