Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2018 18:21 - Влияние на алкохола върху спортните резултати.
Автор: functionalpowerfit Категория: Спорт   
Прочетен: 553 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.10.2018 19:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Темата за алкохола и спорта е нещо, което доста често се коментира когато става дума за прогрес и преследване на цели. Повечето хора свързват алкохола с нещо вредно и несъвместимо със спорта, било то на аматьорско или професионално ниво.

Общо казано това е така наистина, има обаче хора, които имат желание да спортуват и успоредно с това не са пълни въздържатели и понякога имат нужда да разпуснат с чаша от любимата си алкохолна напитка.  
Какво правим в този случай, трябва ли да избираме между спорта и алкохола или има вариант, който да ни позволи да постигнем златна среда и в това отношение?

 В следващите редове ще опитам да разясня как е възможен подобен баланс. Преди това държа да поясна, че тук не става дума за професионални атлети, а за спортуващи любители.
В началото на стажа си като състезател по силов трибой, аз бях много стриктен в хранителния си прием и почти не посягах към алкохол. В последствие обаче след като станах студент и поводите за едно или друго събиране зачестиха установих, че това лишение влияе негативно на социалното ми общуване. За това започнах да си позволявам приема на малки количества алкохол.  Как обаче това повлия на спортния ми прогрес? Всъщност оказа се, че не е проблем когато количествата са в разумните граници, а приема е в определено време което не засяга тренировката.
Дори най-парадоксалното е, че резултатите ми вървяха нагоре.Как обаче е възможно това и дали при всеки е възможно да бъде така? 
Всеки човек, освен индивидуална личност е и индивидуален организъм със свойте особености, за това е нужно приема на всяко нещо да бъде индивидуализирано.  Дали е възможно това и с приема на алкохол ще бъде пояснено по-надолу.  
Сега малко информация и за алкохола и влиянието му върху спорта.  
Той със сигурност влияе негативно ако искаме да отслабнем, също влияе и върху процесите при покачване на мускулна маса. Оказва ефект и върху физическа дейност, тонус, издръжливост и концентрация по време на тренировка. Освен върху тези фактори, алкохола влияе и върху съня, възстановяването, а дори и на хормоните.  

Как той пречи на възстановяването? На първо място нарушава качеството на съня, който е от основно значение и важен за провеждане на ефективни тренировки. Това е така поради намаляване на нивата на мелатонин в следствие употребата на алкохол. Намалява чувствителността и бързината при реакция и взимане на решения.
  Основните негативни реакции на организма са: Повишава кръвното налягане, дехидратира, нарушава температурната регулация. Алкохолът намалява синтеза на мускулен протеин и вреди на продукцията на хормона на растежа и тестостерона, оказва ефект и на инсулиновата чувствителност. Това са основните анаболни хормони оказващи пряко въздействие върху процесите на горене на мазнини, възстановяване и покачване на мускулна маса.
  Това е така най-вече при мъжете, за късмет на жените алкохола не оказва чак такова негативно влияние на хормоналния баланс, дори и при женския хормон естрогрен. Нивата се запазват в нормите, което е едно малко успокоени за жените, което не означава, че могат да пият повече да  и отслабват. 🙂

Някой казват, че чаша вино е добър афродизиак и влияе на сексуалната потентност. Това наистина е така, но основно в случвайте когато не употребяваме често алкохол. Тогава нивото на тестостерона наистина се покачва, но за кратко след което връща нормалните си стойности. Другото положително влияние е разширяването на кръвоносните съдове и съответно по-богато кръвоснабдяване в малкия таз, където са разположени половите органи.
При мъжете това води до подобряване на ерекцията 🍌Засилване на кръвообращението в тази зона се постига и с физически упражнения но това е друга тема.   
Извода е, че чаша или две (червено за предпочитане) или бяло вино наистина имат благоприятен ефект преди сексуален акт но системната употреба или прекаляването с друг вид алкохол намалява нивата на тестостерон и ако прекрачим тази граница ще си навредим в тази насока. 

  Сега обаче идва ред на най-наболелият проблем при приема на алкохол и това е влиянието му върху отслабването.  
Започне ли прием на алкохол, процесите на горене на мазнини спират веднага. Това е така защото чрез него ние вкарваме калории (основно от въглехидрати).  Защо масово е прието, че калориите от алкохол са „празни калории” ? Това е така защото ние доставяме на тялото си калории, който не ни доставят никакви полезни хранителни вещества каквито има в калориите от мазнините, в които има полезни мастни киселини мастно разтворими витамини или пък като тези от "бавните" въглехидрати, които ни снабдяват с фибри минерали и други витамини.
В калориите от бързите въглехидрати на алкохола няма нищо друго освени излишна  енергия, която ако не бъде използване като енергия тя се натрупва като мазнина по тялото ни.  
Когато правим това успоредно с прием на висококалорична храна ние бомбардираме тялото си с калории, които то не може да се справи, за това моя съвет при прием на алкохол е да избягвате висококалоричните храни и дори храната изобщо.
  Ако вече сте решили да пийнете може обаче да избегнете натрупването на мазнини. Това е възможно, ако приемете, че алкохола е част от хранителния ви план за деня.

Това означава, че вие трябва да предвидите тези допълнителни калории и да ги изгорите предварително или в последствие ( чрез танци например☺) . Ако обаче обичате да релаксирате на масата гледайки другите как го правят, то тогава остатъка от калориите които консумирате е най-удачно да бъдат от протеин, тъй като така или иначе вие вече приемате вашите останали такива от алкохола. По този начин риска да натрупате мазнини чрез пиенето намалява доста.     

Знаем, че алкохола подобрява апетита… Как обаче става това? Хормонът лептин има основна връзка с това. По-високите му нива потискат апетита, алкохола обаче ги намалява и от там мозъка изпраща сигнал (чувство на глад) на вегетативната нервна система.  

Как може да вместим алкохола в нашия калориен прием и да не бъдем в калориен излишък водещ ни до напълняване?

Много лесно просто трябва да добавим калориите от алкохола към тези за деня. Тоест ако  днешния ни енергоразход предвижда  да имаме позволени 3500 калории от храна, то трябва да предвидим и тези, от алкохола. Как може да ги изчислим? Ами в един грам алкохол се съдържат 7 ккал. Хубавото на ситуацията е, че теглото на алкохола не отговаря на количеството течност. Тоест ако изпиете 100 гр. уиски в което има съдържание 40%  алкохол то това означава, че сте приели 40 гр. алкохол в който има 280 ккал., още едно успокоение е, че около 25% от тези калории се изразходват на момента за усвояването им което намалява дозата на 200гр. ☺
Ето как може да изпиете две уискита като в замяна на това вечерята ви е лишена от въглехидрати  например, без това да повлияе на калорийния ви баланс.
  Нещото от, което последно трябва да се лишим по време на алкохолен прием е протеинът. Той най-трудно се трупа като мазнини и именно той основния градивен елемент за мускулите ни.  
  Ето защо не трябва да гледаме на алкохолът в умерено количество като нещо вредно. Ако ще шофираш или си  си бременна, имаш някакво чернодробно заболяване или си диабетик, то тогава е ясно, че алкохолът не е за теб.
Ако обаче си здрав и няма основателна причина за въздържание, а  искаш да си част от компанията спокойно може да си позволиш това.  

Ако обаче сме решили даден ден употребата да не бъде умерена, а да се насладим максимално на вечерта? Как това да стане най-„безболезнено” без да се стига до тежък махмурлук и други негативни последствия? 
Рецептата е да се изпива максимум чаша алкохол на всеки час – час и половина, а успоредно с нея да се изпива по една чаша вода. Това се прави защото организма се дехидратира, усвояването на чаша алкохол се нуждае от физиологичното време от минимум час.  

Какво да правим с алкохолния глад за който, вече споменах? Ами просто ако прибегнете до подобно хранене след алкохол, то избягвайте всички мазни храни и сладкиши, старайте се да утолите този глад по максимално най-диетичния начин. Чрез ‘чисти” от мазнини меса и повече зеленчуци богати на фибри, които да забавят храносмилането и да създадат чувство за ситост.

Какъв алкохол е най-„подходящ” в този случай? Това са напитките без излишно добавена захар. Като водка, текила, ракия, уиски и сухи вина. Избягвайте да разреждате алкохола си с безалкохолни защото те носят допълнителни калории, а най-много се пазете от различните видове коктейли с допълнителни сиропи и захар.  

В кое време около тренировките е най-добре това да стане? Тъй като алкохола има най-негативен ефект върху възстановяването, то приема му след тежка и ползотворна тренировка трябва да се избягва.

Ако системно пием след тренировка то ние системно няма да се възстановяваме и резултатите ни ще падат надолу. Ако обаче решим на следващия ден да тренираме това няма да е чак толкова пагубно освен ако не сме препили и тренираме с махмурлук. Но дори тогава ефекта би бил по-добър от този на приема след тренировка. За това решите ли да се почерпите направете го в почивния си от тренировка ден.   

Общо казано алкохола в малко количества приет по подходящ начин, съобразен с калорийния ви прием и тренировъчен график не би повлиял негативно на вашия спортен живот и целите, които сте си поставили.  

Надявам се статията да ви е била интересна и от да ви бъде от полза.  
Автор: Васил Янчев - Двукратен Европейски  и Вицесветовен шампион по силов трибой. Магистър от НСАВасил Левски” – треньор по силов трибой. Над 15 годишен стаж във фитнес и кондиционните тренировки и здравословното хранене.          



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: functionalpowerfit
Категория: Спорт
Прочетен: 35193
Постинги: 19
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930